Direct nadat u bent afgestudeerd, kunt u in Nederland een verblijfsvergunning voor een zoekjaar krijgen. Met deze verblijfsvergunning mag u een jaar lang in Nederland zijn om te werken of te zoeken naar werk. Dit kan ook als u gepromoveerd bent of wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, of afgestudeerd bent in een ander land dan Nederland.

Tijdens een zoekjaar kunt u op zoek gaan naar werk. U kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een baan als kennismigrant, een eigen bedrijf starten of een start-up beginnen. Gedurende het zoekjaar hoeft u niet te beschikken over een tewerkstellingsvergunning.

Om als kennismigrant te mogen werken, gelden specifieke voorwaarden. Uw werkgever moet door de IND erkend zijn als referent. U kunt hier nagaan of de werkgever waar u solliciteert, erkend referent is. Daarnaast moet uw werkgever u een marktconform salaris betalen. Het is afhankelijk van uw leeftijd en uw situatie hoe hoog het salaris moet zijn dat uw werkgever u uitbetaalt.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning voor een zoekjaar? Mail of bel onze advocaten voor een vrijblijvend gesprek. 

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.