Direct nadat u bent afgestudeerd, kunt u in Nederland een verblijfsvergunning voor een zoekjaar krijgen. Met deze verblijfsvergunning mag u een jaar lang in Nederland zijn om te werken of te zoeken naar werk. Dit kan ook als u gepromoveerd bent of wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan, of afgestudeerd bent in een ander land dan Nederland.

Tijdens een zoekjaar kunt u op zoek gaan naar werk. U kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een baan als kennismigrant, een eigen bedrijf starten of een start-up beginnen. Gedurende het zoekjaar hoeft u niet te beschikken over een tewerkstellingsvergunning.

Om als kennismigrant te mogen werken, gelden specifieke voorwaarden. Uw werkgever moet door de IND erkend zijn als referent. U kunt hier nagaan of de werkgever waar u solliciteert, erkend referent is. Daarnaast moet uw werkgever u een marktconform salaris betalen. Het is afhankelijk van uw leeftijd en uw situatie hoe hoog het salaris moet zijn dat uw werkgever u uitbetaalt.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning voor een zoekjaar? Mail of bel onze advocaten voor een vrijblijvend gesprek. 

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.