Sanctierecht particulier

zakelijk

Tegenwoordig worden op nationaal en internationaal niveau steeds vaker sanctielijsten opgesteld. Er hoeft geen strafrechtelijke verdenking of veroordeling te zijn voor plaatsing op zijn lijst. Bekende lijsten zijn de sanctielijsten van de VN, de Europese Unie en de nationale terrorismelijst. Zo’n plaatsing kan verstrekkende gevolgen hebben voor de persoon op de lijst: banktegoeden kunnen worden bevroren, er kunnen reisbeperkingen worden opgelegd en vaak worden personen op dergelijke lijsten ook met andere maatregelen geconfronteerd. Ook familieleden, vrienden, werkgevers en anderen kunnen geraakt worden door zo’n plaatsing, bijvoorbeeld omdat zij geen geld meer aan die persoon mogen geven, of omdat zij te maken krijgen met negatieve reactie. 

Het is mogelijk om tegen plaatsing op een sanctielijst in verzet te komen. De procedure die daarvoor gevolgd moet worden, zal afhangen van welk sanctieregime van toepassing is. Dergelijke procedures zijn zeer specialistisch van aard en vereisen de bijstand van een deskundig advocaat.

Sanctierecht zakelijk

particulier

Sancties kunnen verstrekkende gevolgen hebben: banktegoeden kunnen worden bevroren, er kunnen reisbeperkingen worden opgelegd en de nationaliteit kan zelfs worden ingetrokken. Het (onbewust) zaken doen met partners die op de sanctielijst staan kan leiden tot hoge boetes of zelfs strafrechtelijke vervolging. 

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.