Pleidooi voor archiefonderzoek geweld Nederlands-Indië, tijdens comparitiezitting 8 oktober 2015
Amsterdam, 7 oktober 2015 - Morgen vindt op de rechtbank Den Haag een gecombineerde zitting plaats in verband met de zaken van 23 kinderen en weduwen van Indonesische mannen die tussen 1945 en 1949 door het Nederlandse leger standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Op zitting staan ook de zaken van een Indonesische man die in 1947 door het Nederlandse leger is gemarteld, en een Indonesische vrouw die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting door Nederlandse militairen tijdens de militaire operaties (zuiveringsacties) in het Javaanse dorp Peniwen. De nabestaanden en slachtoffers worden bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg.

Een van de discussiepunten zal zijn of de rechtbank een archiefdeskundige zou moeten aanstellen om te onderzoeken of er in het Nationaal Archief (verder) bewijs ligt dat de vorderingen van de eisers kan onderbouwen. Daar is alle reden toe.

Afgelopen zomer bleek dat de Nederlandse archieven veel méér informatie bevatten over de aard en omvang van het toentertijd door het Nederlandse leger toegepaste geweld dan eerder werd gedacht. Zo publiceerde de Correspondent in juni een artikel waaruit bleek dat er “dodenlijsten” in het archief te vinden zijn. Daarnaast werd in augustus bekend dat promovendus Remy Limpach op grond van zijn jarenlange onderzoek in die archieven concludeert dat er sprake was van “structureel geweld”. Hij rekent af met de eufemistische term “excessen” die tot op heden van staatswege steeds is gehanteerd. Zijn proefschrift blijft echter op eigen verzoek vertrouwelijk tot 2016. Interessant detail is dat Limpach (ook) in dienst is van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (verbonden aan het Ministerie van Defensie) en voor de Nederlandse Staat de archieven doorzoekt in verband met de vorderingen van de nabestaanden en slachtoffers in deze (en andere) juridische procedures. Dat er in zijn archieven relevante informatie wordt bewaard, is de Staat dus al lange tijd bekend. De advocaten vinden dat het tijd wordt dat deze informatie in de lopende procedures wordt gebracht.

Bijlagen

Update 12 oktober 2015

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.