Dilani Butink heeft een procedure aangespannen tegen de Staat der Nederlanden en Stichting Kind en Toekomst vanwege haar adoptie uit Sri Lanka. Dilani betoogt dat haar adoptie onrechtmatig was, omdat die niet voldeed aan de voorwaarden waar een interlandelijke adoptie aan moest voldoen. Dit was onder meer het geval vanwege veelvoorkomende misstanden bij adopties uit Sri Lanka, zoals documentvervalsing, corruptie, en uitbuiting van de positie van kwetsbare vrouwen.

De rechtbank heeft de vordering van Dilani in eerste aanleg afgewezen, omdat deze zou zijn verjaard. Tegen dit vonnis is Dilani in hoger beroep gekomen. Bovendien is na de uitspraak van de rechtbank het rapport van de Commissie Onderzoek Interlandelijke Adoptie in het Verleden verschenen. De Commissie bevestigt dat er in Sri Lanka sprake was van ernstige en structurele misstanden bij interlandelijke adopties en dat zowel de Staat als bemiddelingsorganisaties op de hoogte waren van deze misstanden. Mede als gevolg van dit rapport heeft de Staat besloten zich niet langer op verjaring te beroepen.

Op donderdag 24 maart 2022, om 9:30 uur zal het Gerechtshof Den Haag het hoger beroep van Dilani tegen de uitspraak van de rechtbank behandelen. De zitting is openbaar en iedereen die daarbij aanwezig wenst te zijn kan de zitting bijwonen.

Eerdere berichtgeving over deze zaak is hier terug te vinden: 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.