Mevrouw Dilani Butink begint een procedure tegen de Nederlandse Staat en de bij haar adoptie betrokken bemiddelingsorganisatie voor haar onrechtmatige adoptie uit Sri Lanka. Zij is in 1992 uit Sri Lanka geadopteerd en heeft de afgelopen jaren geprobeerd haar biologische familie te vinden. Dat is haar echter niet gelukt zodat zij niet weet van wie zij afstamt. Haar papieren blijken vals, zodat zij evenmin weet onder welke omstandigheden zij ter adoptie is afgestaan.

Bij adopties behoort altijd het belang van het kind voorop te staan. Voorafgaand aan de onrechtmatige adoptie van Dilani Butink bereikten de Nederlandse Staat tal van waarschuwingssignalen dat het belang van het kind onvoldoende gewaarborgd was bij adopties uit Sri Lanka. Desondanks nam de Nederlandse Staat geen maatregelen om te voorkomen dat meer kinderen, waaronder Dilani Butink, zouden worden geadopteerd terwijl dus niet zeker was dat de adoptie in het belang van het kind plaatsvond. Hiervoor houdt Dilani Butink de Staat nu aansprakelijk. Haar belangrijkste doel daarbij is het krijgen van erkenning van het feit dat de Staat daardoor haar fundamentele rechten heeft geschonden.

Dilani Butink wordt in deze zaak bijgestaan door advocate Lisa-Marie Komp.

Meer over de zaak van Dilani Butink ziet u in de uitzending van Zembla (BNN/VARA), ‘Adoptiebedrog 3’, die op 28 maart 2018 werd uitgezonden. Meer recentelijk, op 11 januari 2019, zond Nieuwsuur (NOS) de reportage 'Schimmige adoptie uit Sri Lanka: "Ministerie moet ervan hebben geweten"' uit.

Eerdere berichten

Dilani Butink

[Foto's: [links] Dilani Butink in Sri Lanka in afwachting van adoptie (1992) [rechts] Dilani Butink. Bron: privécollectie DB]

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.