Vanochtend vernamen wij van de landsadvocaat dat de uitzetting en overdracht op 6 juli 2014 van de Congolese getuigen bij het Internationaal Strafhof ("ICC") aan de Congolese grensautoriteiten goed is verlopen. Cliënten zijn bij aankomst in de Democratische Republiek Congo ("DRC") direct in detentie genomen en verblijven op een voor ons onbekende locatie.

Wij delen de zorgen van Amnesty International (hier) en Human Rights Watch (hier en hier) over de behandeling die onze cliënten te wachten staat. Het feit bovendien dat zij voor hun komst naar Nederland zes jaar lang zonder enige aanklacht gevangen zijn gehouden in de DRC, is nog steeds ronduit zorgwekkend te noemen.

Wij zullen de zaak internationaal voorzetten en houden Nederland, en het ICC, volledig verantwoordelijk voor eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Onregelmatigheden en mensenrechtenschendingen die zich voor kunnen doen, zullen wij in internationale rechtszaken onder de aandacht brengen. Daartoe hebben we contact met lokale advocaten in de DRC en met de door het ICC toegewezen advocaat.

Voor vragen kunt u rechtstreeks contact opnemen met de advocaten Flip Schüller, Marieke van Eik of Göran Sluiter.

Eerdere berichten:

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.