Op vrijdag 28 juni 2024 behandelt de rechtbank Den Haag het kort geding dat Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum tegen de Nederlandse Staat hebben ingesteld over het niet naleven van het arrest van het gerechtshof Den Haag over het niet meer mogen leveren van F-35 onderdelen aan Israël.

Op 12 februari 2024 heeft het gerechtshof Den Haag Oxfam Novib c.s. in het gelijk gesteld, en de Staat bevolen om iedere (feitelijke) uitvoer en doorvoer van F-35 onderdelen met eindbestemming Israël te (doen) staken. Naar het oordeel van het gerechtshof bestaat er een duidelijk risico dat Israël met de F-35 gevechtsvliegtuigen ernstige schendingen van het oorlogsrecht pleegt in de Gazastrook.

Oxfam Novib c.s. constateren dat het arrest niet juist wordt nageleefd en hebben daarom de Staat opnieuw gedagvaard. Uit Nederland geleverde F-35 onderdelen kunnen nog altijd (via de VS) in Israël eindigen. In dit kort geding vorderen Oxfam Novib c.s. dat een dwangsom wordt verbonden aan het arrest van 12 februari 2024 zodat zij het arrest van het gerechtshof kunnen handhaven.

De zitting bij de rechtbank Den Haag is openbaar en zal ook digitaal toegankelijk zijn via een livestream.

Datum: vrijdag 28 juni 2024

Aanvang: 11:00 uur

Gerecht: Rechtbank Den Haag

Adres: Prins Clauslaan 60 in Den Haag (2595 AJ)

De link naar de livestream vindt u >> HIER <<

De organisaties worden bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen.

 

PICRYL Media 8432f8 1024.jpg

[Bron: R. Sullivan, 'Two Israeli F-35 "Adirs", Israel' (via Picryl Media)]

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.