Op 2 mei 2014 is namens het Landelijk Beraad Marokkanen, Platform Stop Racisme, Nederland Bekent Kleur en enkele individuen een aanvullende aangifte tegen Geert Wilders gedaan met betrekking tot de ‘minder minder minder’ uitspraken van Wilders na de verkiezingen op 19 maart 2014. Vandaag heeft het openbaar ministerie aangekondigd dat Geert Wilders zich voor deze uitspraken voor de strafrechter zal moeten verantwoorden.

Advocaat Göran Sluiter is zeer verheugd over deze ontwikkeling: ‘Het is geen verrassing dat deze beslissing is genomen, ook vanwege de uitspraak van de Hoge Raad op 16 december 2014 in de zaak Felter waarin onze hoogste rechter benadrukt dat ook een politicus de verantwoordelijkheid heeft te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat. Het is goed dat het openbaar ministerie nog in 2014 de beslissing heeft genomen om Wilders te vervolgen. Namens cliënten hoop ik op een voorspoedige en inhoudelijke strafprocedure, zodat voor een ieder zo snel mogelijk duidelijk wordt dat er in Nederland strafrechtelijke grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting.’

De aanvullende aangifte had betrekking op groepsbelediging (artikel 137c Sr), aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie (artikel 137d Sr) en is hier te vinden.

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.