Vandaag dient in de rechtbank Zwolle de strafzaak tegen vier verdachten die terecht staan voor hun rol in de ongeregeldheden op de afrit van de A28 in november vorig jaar. 

Op 19 november 2022 wilde de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) met ongeveer honderd demonstranten demonstreren bij de Sinterklaasintocht in Staphorst. Zij waren met bussen vertrokken om onder politiebegeleiding Staphorst in te rijden teneinde daar te kunnen demonstreren. Op weg naar Staphorst bleek echter dat een grote menigte zich op de afrit van de A28 had verzameld met de bedoeling de bussen tegen te houden. De bussen zijn daarop op last van de politie omgeleid en uiteindelijk naar een benzinestation bij Meppel gestuurd. Een aantal auto's die op eigen gelegenheid naar Staphorst reden hadden zich van de colonne afgesplitst en raakten verstrikt in de menigte op de afrit. Daarop werden zij slachtoffer van massale geweldshandelingen en bedreigingen. Er is onder andere benzine in auto's gegooid, er zijn fakkels naar binnen geduwd, auto's zijn geschopt, beschadigd en er zijn spullen gestolen. Ondertussen werden er allerlei bedreigingen en beledigingen geuit. 

In november van dit jaar verscheen er een kritisch rapport naar aanleiding van het politieoptreden. De politie had teveel toegekeken en te weinig ingegrepen, ook was het demonstratierecht onvoldoende beschermd. 

Een statement van KOZP ter voorbereiding op de zitting van vandaag is hier terug te lezen. Ook publiceerde NRC vandaag een achtergrondartikel bij de zaak. 

Cliënten worden in deze zaak bijgestaan door Krit Zeegers en Barbara van Straaten.

Eerdere nieuwsberichten, o.a. over het Radar rapport: 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.