De Rechtbank Leeuwarden veroordeelde vandaag alle 34 verdachten die op 18 november vorig jaar de A7 blokkeerden. De verdachten - beter bekend onder de naam  'blokkeer Friezen'  - verhinderden zo een geplande anti-Zwarte Piet demonstratie bij de nationale Sinterklaasintocht in Dokkum. Voorvrouwe Jenny D. werd veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand wegens opruiing tot het belemmeren van de vrijheid van meningsuiting van anderen.

De betogers die in de tegengehouden bussen zaten hadden zich verenigd onder de naam 'Kick Out Zwarte Piet' (KOZP). Jerry Afriyie,  Mitchell Esajas en Stichting Nederland Wordt Beter hebben zich als slachtoffer en benadeelde partij gevoegd in de procedure. Zij dienden onder andere een schadevergoeding in voor de gemaakte kosten, zoals bushuur en demonstratiemateriaal. Ook hadden zij een schadevergoeding in natura ingediend, voor de door hen geleden immateriële schade. Zij vroegen de rechtbank de verdachten te verplichten deel te nemen aan een cursus van de Stichting Nederland Wordt Beter over de geschiedenis en totstandkoming van het Sinterklaasfeest en de figuur Zwarte Piet.  

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot het betalen van een schadevergoeding voor de geleden materiële schade, maar wees de vordering tot immateriële schadevergoeding af. 

De slachtoffers zijn blij dat de rechtbank nu bevestigt dat deze vorm van eigenrichting niet onbestraft kan blijven. De betogers beleefden angstige momenten in de bussen. Bovendien hebben zij hun grondwettelijke demonstratierecht niet kunnen uitoefenen als gevolg van de blokkade. Deze uitspraak onderstreept dan ook dat iedereen in staat moet zijn vreedzaam zijn demonstratierecht te kunnen uitoefenen. KOZP zegt in een reactie:  

“We zijn tevreden met de uitspraak. De rechtbank heeft een duidelijk signaal afgegeven dat de blokkeerders moeten worden bestraft voor hun daden. De rechtspraak geeft hiermee een signaal af dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen in een rechtsstaat. In het weekend van 17 november worden er in 18 gemeenten vreedzame protesten  voor een inclusief Sinterklaasfeest georganiseerd. Er zijn al groepen die tegenacties willen organiseren, o.a. in Den Helder. Wij hopen dat ze hun strijdbijl thuislaten en het recht op vrijheid van meningsuiting en betoging respecteren. Een feest voor alle kinderen is wat wij nastreven. Niet meer en niet minder."

De benadeelde partijen vinden het jammer dat de rechtbank hun vordering voor immateriële schadevergoeding heeft afgewezen. Volgens de benadeelde partijen had de verplichte deelname aan de cursus een mooie kans gevormd om de partijen nader tot elkaar te brengen en over en weer begrip te kweken voor elkaars standpunten. Dit was ook het oorspronkelijke doel van de tegengehouden demonstratie en de benadeelde partijen hadden gehoopt met deze schadevergoeding dit doel alsnog te verwezenlijken. 

Advocaten Göran Sluiter en Barbara van Straaten stonden in deze procedure de benadeelde partijen bij.

De uitspraak van de rechtbank is hier terug te lezen.

 

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.