Gisteren werd bekend dat een weduwe uit kampong Skip (Sumatra, Indonesië) wordt gecompenseerd voor de dood van haar echtgenoot. De man werd 5 januari 1949 standrechtelijk geëxecuteerd door Nederlandse soldaten in het kader van een grootschalige aanval op Rengat e.o., dat op steenworp afstand ligt van Skip. De echtgenoot, die bij leven werkte bij de politie, werd in zijn huis doodgeschoten. Zijn weduwe is thans 85 jaar oud. 

Lees hier een artikel in de Telegraaf over deze schadeclaim.

De schadeclaim van de weduwe werd begin december 2016 ingediend op basis van een regeling die de Staat eind 2013 bekendmaakte (de Bekendmaking). Op grond daarvan kunnen weduwen van mannen die tijdens het postkoloniaal geweld in het voormalig Nederlands-Indië standrechtelijk werden geëxecuteerd door het Nederlandse leger, buiten de rechter om hun schade op de Staat verhalen. Daar staat een compensatiebedrag tegenover van €20.000. Mocht de claim worden afgewezen moeten de weduwen alsnog naar de rechter. 

De weduwe werd bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg. De advocaten staan op dit moment honderden nabestaanden bij van het geweld dat zich tussen 1945-1949 in het voormalig Nederlands-Indië voltrok, waaronder verschillende nabestaanden van voornoemd aanval op Rengat e.o.

Achtergrond

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.