Het gerechtshof Den Haag heeft de Nederlandse rechter bevoegd verklaard om te oordelen over de zaak van Milieudefensie en Nigeriaanse boeren tegen Shell. Ook oordeelt het Hof dat Shell inzage moet geven in stukken die meer duidelijkheid kunnen verschaffen over de rol van het bedrijf bij de olielekkages. De boeren, die worden bijgestaan door Channa Samkalden, houden de oliemaatschappij verantwoordelijk voor schade door olielekkages op hun akkers en in hun visvijvers in de periode 2004-2007 en eisen van Shell een schadevergoeding, zorgvuldige reiniging van hun land en maatregelen om herhaling te voorkomen.

De zaak, die al loopt sinds 2008, is uniek omdat voor het eerst een Nederlandse multinational voor de Nederlandse rechter wordt gedaagd wegens het veroorzaken van milieuschade in het buitenland. Het Hof oordeelt dat er voldoende samenhang is tussen het Nederlandse moederbedrijf Shell en de Nigeriaanse dochteronderneming voor bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Eerder oordeelde de rechtbank in deze zaak ook al dat de Nederlandse rechter bevoegd is.

Dit arrest is van belang voor buitenlandse slachtoffers van mensenrechtenschendingen of schade door dochterondernemingen van Nederlandse multinationals. Het vormt voor hen een belangrijk precedent om de aansprakelijkheid van die bedrijven aan de Nederlandse rechter voor te leggen.

Over de vraag of Shell aansprakelijk is voor de schade van de Nigeriaanse boeren zal het Hof nog oordelen. Het Hof heeft in dat verband voorgesteld om de pijpleidingen te laten opgraven, zodat deskundigen de oorzaak van de lekkages kunnen vaststellen. Het toekennen van de vordering tot inzage van interne stukken van Shell geeft eisers een eerlijke kans om Shells verantwoordelijkheid voor de schade verder te onderbouwen. Samkalden is verheugd dat het Hof met dit arrest laat zien dat het zich niet door juridisch getouwtrek van de wijs laat brengen, maar de materiële waarheidsvinding voorop stelt.

Bijlagen

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.