Publieke omroep PowNed heeft onrechtmatig gehandeld door Ahmed, een Syrische asielzoeker, in Apeldoorn onder valse voorwendselen te interviewen en uit dat interview in Studio PowNed selectief en misleidend beeldmateriaal te laten zien. Advocate Channa Samkalden spande namens Ahmed een kort geding aan tegen de omroep. PowNed moet Google en Yahoo verzoeken links naar de beelden te verwijderen en aan Ahmed een schadevergoeding betalen van €2.500. Dat bedrag is volgens de rechter het minimum dat in een bodemprocedure zou worden toegekend.

In het filmpje dat Studio PowNed liet zien, werd Ahmed geportretteerd als een op seks beluste asielzoeker die niet veel op heeft met de Nederlandse normen en waarden. Het filmpje, waarin Ahmed herkenbaar in beeld is, werd veelvuldig gedeeld en werd ook op Arabische websites getoond. Hierdoor kwam Ahmed in de problemen met zijn familie en vrienden die aanstoot namen aan de seksueel expliciete opmerkingen in het filmpje.

Samkalden liet tijdens de zitting op basis van de ruwe opnamen zien, dat het in het filmpje geschetste beeld niet overeenkomt met het werkelijke interview, waarin Ahmed verschillende nuanceringen aanbrengt en zich positief uitlaat over Nederland. De rechter sluit zich hierbij aan en acht daarbij van belang dat Ahmed zijn antwoorden gaf “na een zeer expliciete op seksualiteit gerichte vraagstelling van de journaliste, waarbij zij de geïnterviewden bepaalde antwoorden over ‘westerse normen en waarden’ bijna in de mond legt en niet rust voordat zij een door haar kennelijk gewenst antwoord krijgt. De kwalificatie ‘uit zijn verband gerukt’ is voor de vertoonde fragmenten naar het oordeel van de voorzieningenrechter dan ook zeker op zijn plaats.”

Ook rekent de rechter het PowNed aan dat de verslaggeefster Ahmed had verzekerd dat het interview uitsluitend voor een studieproject was bedoeld en niet zou worden uitgezonden. Hij kon daarom onmogelijk weten dat zijn uitspraken op de nationale televisie en op internet zouden worden getoond.

De voorzieningenrechter oordeelt dat er geen rechtvaardiging bestaat voor de werkwijze van PowNed en dat inbreuk is gemaakt op Ahmeds recht op een persoonlijke levenssfeer. Ahmed is blij en opgelucht dat zijn naam met dit vonnis wordt gezuiverd. Hij kan nu aantonen dat het beeld dat van hem werd neergezet niet klopt. Ook hoopt hij dat dit vonnis hem zal helpen de beschadigde relatie met zijn familie en vrienden te herstellen.

Bijlage

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.