Het is onrechtmatig dat de communicatie van en met advocaten wordt getapt zonder onafhankelijke controle. De Staat heeft zes maanden om die onafhankelijke toetsing in te voeren en moet anders elk tappen, afluisteren, registreren enz. van communicatie met cliënten staken.

Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag bepaald in de zaak van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira c.s. tegen de Staat der Nederlanden. Eerder was gebleken dat de AIVD communicatie van en met advocaten van Prakken d’Oliveira afluistert. Twee weken geleden eiste het advocatenkantoor in kort geding van de voorzieningenrechter Den Haag dat de AIVD daarmee zou stoppen. Zij betoogden dat advocaten en cliënten in vertrouwen met elkaar moeten kunnen communiceren; het zogenaamde verschoningsrecht van advocaten vormt een ankerpunt van de rechtsstaat.

De voorzieningenrechter is het met Prakken d’Oliveira c.s. eens. In zijn vonnis overweegt hij:

“De enkele mogelijkheid van inbreuken op het verschoningsrecht van advocaten raakt aan de vertrouwelijkheid van de communicatie tussen advocaten en hun cliënten en daarmee aan het recht op een effectieve verdediging en de toegankelijkheid van advocaten. Daarmee is deze inbreuk in zekere zin ook onomkeerbaar. […] Naar het oordeel van de voorzieningenrechter biedt het bestaande systeem onvoldoende […] waarborgen”

Volgens de voorzieningenrechter handelt de Staat nu dus onrechtmatig als hij advocaten afluistert. Dat geldt voor alle advocaten die in Nederland werken, dus niet alleen de advocaten die verbonden zijn aan Prakken d’Oliveira.

Prakken d’Oliveira is zeer verheugd over de uitspraak, die aan helderheid niets te wensen overlaat. Dit is een flinke stap vooruit. Advocaten Michiel Pestman, Channa Samkalden en Tomasz Kodrzycki:

“Dit is goed voor ons vertrouwen in de rechtsstaat. Ook onze cliënten kunnen weer opgelucht ademhalen. Het verschoningsrecht van advocaten kan niet zomaar opzij worden gezet, ook niet door de AIVD. Niemand staat in Nederland buiten de wet. In landen waar het wel goed geregeld is, is het echt niet onveiliger. Dit is goed nieuws voor iedereen; niet alleen alle advocaten, maar ook iedereen die er misschien ooit een nodig heeft”.

Lees de uitspraak hier.

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.