De nationale Ombudsman oordeelt in zijn rapport van 15 oktober 2014 dat de aanhouding van kunstenaars Quinsy Gario en Jerry Afriyie bij de intocht van Sinterklaas in 2011 in Dordrecht onrechtmatig, disproportioneel gewelddadig en in strijd met hun mensenrechten was.

Advocaat Tomasz Kodrzycki diende een klacht in bij de Nationale Ombudsman over de aanhouding van Gario en Afriyie naar aanleiding van het dragen van t-shirts met de tekst "Zwarte Piet is Racisme" bij de intocht in Dordrecht in 2011.

De Ombudsman oordeelde dat de politie heeft gehandeld "in strijd met het vereiste van dat grondrechten moeten worden gerespecteerd", waaronder de vrijheid van meningsuiting.

De aanhouding was daarnaast onrechtmatig én disproportioneel gewelddadig.

Tot slot heeft de politie ook onprofessioneel gehandeld door aan Gario en Afriyie bij verhoor deze vragen te stellen: “Ben jij in Nederland geboren?”, “Van welke afkomst ben jij zelf dat je daar aandacht voor wil vragen?”, en “Zie je Sinterklaas niet als een stukje traditie?”. De Ombudsman: "Het feit dat een politieambtenaar het mogelijk niet eens is met de mening die een verdachte verkondigt, brengt nog niet met zich mee dat hij dat sentiment mag laten doorklinken in zijn vraagstelling."

Klik hier voor het rapport.

Eerdere berichten:

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.