Narcisse Arido, vertegenwoordigd door advocaat Göran Sluiter, is op 22 oktober 2014, samen met drie medeverdachten, uit ICC bewaring vrijgelaten.

Sinds 23 november 2013 werd Arido vastgehouden in voorarrest op verdenking van het plegen van misdrijven tegen de rechtspleging. De aanklager van het Internationaal Strafhof heeft gesteld dat Arido, samen met zijn medeverdachten, op corrupte wijze getuigen in de zaak tegen de Congolese politicus Jean-Pierre Bemba heeft beïnvloed.

Advocaat Sluiter is verheugd dat Arido nu voorlopig is vrijgelaten en teruggekeerd is naar Frankrijk, maar hij is ook kritisch over het hele proces: "We hebben al geruime tijd gevraagd om vrijlating. Het blijft arbitrair en onrechtvaardig dat Arido, die niet verdacht wordt van oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid , is gearresteerd en vastgehouden, terwijl bijvoorbeeld de president van Kenia, de heer Kenyatta, die wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, het resultaat van zijn strafproces in volle vrijheid kan afwachten. Het ICC had al in een veel eerder stadium kunnen oordelen dat de duur van de detentie onredelijk is in het licht van de aard van de beschuldiging."

Midden november zal het ICC beslissen of er voldoende bewijs is tegen Arido en de drie medeverdachten om de zaak voor het ICC te brengen.

Lees hier het Engelstalig ICC-persbericht.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.