Vandaag heeft het gerechsthof Den Haag het arrest gewezen in het (turbo)spoedappel van Oxfam Novib, Vredesbeweging PAX Nederland en The Rights Forum (hierna: Oxfam Novib c.s.) over beëindigen F-35 wapenexport aan Israel door Nederland. Het gerechtshof heeft Oxfam Novib c.s. in het gelijk gesteld, en de Staat bevolen om de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël te beëindigen. 

Naar het oordeel van het gerechtshof bestaat er een duidelijk risico dat Israël met de F-35 gevechtsvliegtuigen ernstige schendingen van het oorlogsrecht pleegt in de Gazastrook. 

"Israël houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen door Israël zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet Nederland de uitvoer van militaire goederen verbieden als een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht. Dat betekent dat vanuit Nederland geen uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël mag plaatsvinden. De Minister is bij haar besluit om niet in de uitvoervergunning in te grijpen ten onrechte deze internationale verplichtingen niet nagekomen. Het hof beveelt de Staat dan ook binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël." [Bron: persbericht gerechtshof, d.d. 12 februari 2024]

Oxfam Novib c.s. worden in deze zaak bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Thomas van der Sommen

Zie verder: 

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.