De Nederlandse Staat heeft vandaag laten weten géén hoger beroep te zullen instellen tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 23 november 2022 in de zaak over de bombardementen op Chora (Uruzgan, Afghanistan) medio juni 2007.

Dit betekent dat het vonnis onherroepelijk wordt en dat de slachtoffers en nabestaanden schadevergoeding zullen krijgen. De precieze hoogte daarvan zal worden vastgesteld.

In het kader van de bombardementen op Chora, werd onder meer in de nacht van 16 op 17 juni 2007 door de Nederlandse troepen (zeer) zwaar geschut ingezet. Het dorpje Qala-e-Ragh dat in het gebied Chora ligt en waar eisers en hun families woonden, werd daarbij ook getroffen. Hun quala -- een ommuurde woongroep met daarbij een moskee -- werd verwoest. Er vielen minimaal 15 doden en 5 gewonden. In haar vonnis concludeerde de rechtbank Den Haag dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor het bombardement, dat het bombarderen van de quala in strijd was met het beginsel van onderscheid uit het internationaal humanitair oorlogsrecht en dat het bombardement aldus onrechtmatig was. 

De eisers worden bijgestaan door advocaten Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg.

De brief aan de Tweede Kamer waarin de Minister het besluit toelicht is hier terug te lezen.

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.