Op dinsdagmiddag 8 september 2020 heeft het Team Internationale Misdrijven van de politie, in opdracht van de officier van justitie, de Nederlander van Rwandese herkomst C.N. aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Dit op verzoek van het Rwanda, dat in 2010 en 2019 de uitlevering van C.N. heeft gevraagd. C.N. wordt in Rwanda beschuldigd van deelname aan de genocide in 1994. De officier van justitie ging ervan uit dat het Nederlanderschap van C.N. was ingetrokken.

C.N. is de volgende morgen weer vrijgelaten; de uitleveringsprocedure is gestopt voordat die goed en wel was begonnen. Het Nederlanderschap van C.N. bleek nog steeds onderwerp van een procedure te zijn, een procedure die in 2012 was begonnen. De Immigratie en Naturalisatiedienst had de officier van justitie verkeerd geïnformeerd. Nederlanders kunnen niet aan Rwanda worden uitgeleverd.

C.N. is een bekend bestuurslid van de Rwandese oppositie in ballingschap. Een oppositie die door het Rwandees regime met alle legale en illegale middelen wordt bestreden; moordaanslagen op en verdwijningen van opposanten in binnen- en buitenland zijn meermalen aan het regime Kagame toegeschreven. De voorzitster van de partij waarvan C.N. bestuurslid is, FDU-Inkingi, is in Rwanda tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het publiekelijk opmerken dat tijdens de genocide in 1994 ook vele Hutu's zijn omgekomen.

C.N. ontkent alle beschuldigingen. Hij stelt dat de beschuldigingen louter tot doel hebben zijn functioneren als opposant en criticus van het regime van Kagame onmogelijk te maken, hem de mond te snoeren en zijn familie in angst en onzekerheid te laten leven. Dat is een lot dat vrijwel alle critici van Kagame vroeg of laat treft.

C.N. wordt in zijn procedure bijgestaan door advocaat Marq Wijngaarden.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.