Op woensdag 8 september 2020 is overeenstemming bereikt tussen de heer Basim Razzo en de Minister van Defensie (Bijleveld), over de schadevergoeding die Nederland aan Razzo gaat uitkeren. In september 2015 bombardeerden Nederlandse F16's zijn woning in Mosul en de daarnaast gelegen woning van zijn broer. Razzo verloor bij het bombardement zijn vrouw, dochter, broer en neef; ook hij raakte zwaargewond en lijdt als gevolg van het bombardement aan chronische gezondheidsklachten. Zoals achteraf ook door de Nederlandse Staat is erkend, vond het bombardement plaats op basis van onjuiste inlichtingen.

In maart van dit jaar stelde Razzo de Nederlandse Staart aansprakelijk voor zijn schade.  De Staat erkent geen aansprakelijkheid, maar zal hem wel compenseren. De Minister van Defensie geeft in dit verband aan dat het gaat een 'vrijwillge vergoeding wegens het enorme menselijk leed dat de heer Razzo is aangedaan.'  Over de hoogte van de compensatie worden geen uitspraken gedaan omwille van de veiligheid van Razzo en zijn familie. Hij is wel erg tevreden met de uitkomst en blij dat Nederland hem snel compensatie heeft geboden. Dit stelt hem in staat de zaak af te sluiten en zijn leven op te pakken.

Naast de compensatie heeft de Staat op verzoek van Razzo ook een brief opgesteld waarin zijn naam wordt gezuiverd. De Staat schrijft in deze brief dat hij geen enkele informatie heeft die Razzo en/of zijn familieleden in verband brengt met IS.

Razzo is in deze zaak bijgestaan door advocaat Liesbeth Zegveld.  Ook zij was erg verrast dat de Staat zo snel overging tot vergoeding van de schade van haar cliënt.

 

Zie ook:

 

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.