Vandaag verklaarde de rechtbank het beroep gegrond dat Bürgerintiative Saubere Luft uit Emden, samen met Vereniging Zuivere Energie en Mobilisation instelden tegen de vergunning voor een nieuwe afvalverbranding door EEW in Delfzijl, één van de grootste in Nederland, waar afval uit Engeland en Nederland wordt verbrand.

Afvalverbranding is niet alleen niet duurzaam omdat verbrand afval niet kan worden hergebruikt, het zorgt ook voor schadelijke stikstof, onder andere op de Waddenzee en de Eems Dollard.

EEW heeft naast de bestaande afvalverbranding een nieuwe verbrandingslijn gebouwd voor nog meer afvalverbranding. De bedoeling is om daarmee de capactiteit van EEW op te voeren van 384.000 ton afval naar  576.000 ton. De uitbreiding zorgt voor nog meer aanvoer van afval. Veel afval wordt per schip uit Engeland gehaald. Dit zorgt voor schadelijke stikstof op de Waddenzee en de Waddeneilanden en op Nederlandse en Duitse natuurgebieden. Door een overlast aan stikstof gaat het niet goed met veel beschermde natuur, in Nederland en Duitsland.

De provincie Groningen gaf akkoord aan de uitbreiding op basis van een oude vergunning uit 2007.  De rechtbank oordeelt dat die oude vergunning al jaren is vervallen en dat daaronder geen nieuwe afvalverbranding kan worden geschoven.

In deze zaak werd namens cliënten opgetreden door Bondine Kloostra.

 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.