Op 3 januari 2017 heeft de Zwitserse rechtbank beslist de zaak tegen FIFA niet in behandeling te nemen. Volgens de rechtbank zijn de eisen die zijn geformuleerd afhankelijk van samenwerking door Qatar en (mede) daardoor niet afdwingbaar. Daarnaast overwoog de rechtbank dat de eisen uitgevoerd zouden moeten worden op het grondgebied van Qatar, hetgeen de rechtbank niet zou kunnen controleren.

Eisers zijn zeer verbaasd over deze uitspraak. Het gaat voorbij aan de invloedrijke positie van FIFA ten aanzien van de organisatie van het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar in 2022, en doet ook geen recht aan de complexe mensenrechtenschendingen in de aanloop naar dat evenement. Eisers hebben om tal van maatregelen verzocht die FIFA eenzijdig had kunnen nemen en opleggen aan Qatar.

Dat FIFA wel degelijk in de positie is om dergelijke actie te ondernemen, bewees het in zijn eigen persbericht naar aanleiding van de onderhavige uitspraak: daarin benadrukt FIFA zijn zorg over de mensenrechtensituatie in Qatar en zet vervolgens uiteen welke maatregelen het reeds heeft getroffen teneinde veilige en fatsoenlijke werkomstandigheden voor bouwvakkers te verzekeren.

Het standpunt van de rechtbank dat de eisen reeds op voorhand onmogelijk te realiseren zouden zijn, is derhalve onjuist.

Liesbeth Zegveld, advocaat van eisers: “Het feit dat de rechtbank binnen drie weken na het aanbrengen van de zaak de zaak op formele gronden heeft afgewezen, toont aan dat de rechtbank zich niet aan een zaak als deze heeft willen branden. Dat is jammer, en past ook niet binnen het huidige tijdperk waarin complexe mensenrechtenschendingen aan de kaak worden gesteld en veroordeeld.”

Cliënten kunnen zich niet met het vonnis verenigen en overwegen op alle punten in hoger beroep te gaan.

Achtergrond
De zaak is tegen FIFA aangespannen door De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), twee vakbonden uit Bangladesh (BBWWF en BFTUC) en voormalig gastarbeider Nadim Alam. FIFA wordt ervan beschuldigd internationale mensen- en arbeidsrechten in Qatar te schenden doordat het de 2022 Wereldkampioenschap Voetbal aan Qatar heeft toegekend.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rogier Esselbrugge: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Liesbeth Zegveld: + 31 20 344 6200, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U kunt dit persbericht hier downloaden.

Zie ook:

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.