Namens hun cliënt Jean Claude Iyamuremye deden advocaten Michiel Pestman en Göran Sluiter vandaag aangifte van onder andere genocide tegen de Rwandese president Paul Kagame. Deze is gedaan zowel bij het Nederlandse openbaar ministerie als bij de Rwandese publieke hoofdaanklager.

De Rwandees Iyamuremye wordt in Rwanda van genocide verdacht en zijn uitlevering door Nederland aan Rwanda is door de regering Kagame verzocht. De uitleveringszaak dient momenteel bij de Hoge Raad. Iyamuremye verblijft al ruim tien jaar in Nederland waar hij tot voor kort een verblijfsvergunning had.

De aangifte ziet in het bijzonder op de gedwongen verdwijning van de vader en broer van Iyamuremye in 1996 en 1997 in Rwanda en op de aanval op Hutu-vluchtelingenkampen in de Democratische Republiek Congo door de Rwandese strijdkrachten onder leiding van Kagame. Ten aanzien van het laatste gaat het in het bijzonder over de aanval op Port Onatra (Office National des Transports) in Mbandaka, waar Iyamuremye direct slachtoffer van werd. Naast slachtoffer is Iyamuremye ook een belangrijke getuige van misdrijven gepleegd door Kagame in Congo.

Klik hier voor de tekst van de aangifte.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.