Morgen 30 november 2023 start voor WIM (Wet International Misdrijven) Kamer van de rechtbank Den Haag de inhoudelijke behandeling tegen een vermeend lid van de Liwa Al Quds. De zaak wordt beschouwd als een landmark case: het is de eerste zaak waarin misdrijven gepleegd in naam van het Syrische regime worden beoordeeld door een Nederlandse rechtbank. De rechtbank heeft twee dagen voor de zaak uitgetrokken, de tweede zittingsdag is maandag 4 december a.s. De zaak kan ook van belang zijn omdat het een precedent kan scheppen voor toekomstige zaken over (voormalig) leden van Assad-milities, en Liwa Al Quds in het bijzonder, in Nederland.

De verdachte is tenlastegelegd dat hij misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven zou hebben gepleegd en als medeplichtige betrokken zou zijn geweest bij foltering in Syrië in de jaren 2012-2013. Ook zou hij in de jaren 2011-2017 lid zijn geweest van de criminele organisatie Liwa Al Quds. Advocaat Barbara van Straaten vertegenwoordigt het slachtoffer in deze zaak. De eerste drie feiten op de tenlastelegging zien op oorlogsmisdrijven en medeplichtigheid aan foltering met betrekking tot dit slachtoffer. Op donderdag 30 november zal Barbara van Straaten ook namens het slachtoffer een slachtofferverklaring afleggen. 

Datum: donderdag 30 november en maandag 4 december 2023
Tijdstip: vanaf 9 uur 
Adres: Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag

De zitting is openbaar toegankelijk. Verder is via het Openbaar Ministerie een live verbinding met de rechtbank gelegd, waarbij eveneens Arabische simultaanvertolking beschikbaar is. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Nuhanovic Foundation Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.