Vandaag verscheen in het e-magazine van Advocatenblad een artikel over een LegalCrowd, een platform opgezet door ondernemers Joost Jansen en Gabriel Poltorak. LegalCrowd faciliteert crowdfundingacties om zo geld bij elkaar te krijgen om juridische procedures te kunnen opstarten. In het artikel wordt onder meer aandacht besteed aan de zaak over de Rijswijkse moorden, en is advocate Liesbeth Zegveld geinterviewd: 

" In de zaak van de Rijswijkse moorden staat mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld (Prakken d’Oliveira, Amsterdam) de nabestaanden en overlevenden bij. Zij vindt het platform een mooi initiatief. ‘In mijn rechtsgebied lopen vijf op de tien zaken vast op geld, dus ik juich het enorm toe. In het geval van de Rijswijkse moorden gaat het om burgers met een normaal salaris die in een gat vallen. Het is een complexe zaak waar veel tijd in gaat zitten en de kosten voor een advocaat zijn dan, ook met een normaal salaris, niet te betalen. Bovendien is geld niet het doel van deze zaak. Ze willen gerechtigheid en erkenning. Dat soort principiële kwesties zijn niet te meten in geld. Het is belangrijk dat een initiatief als LegalCrowd in dat gat springt.

Volgens Zegveld is het voor deze tussengroep problematisch gesteld met de toegang tot het recht. ‘Hierdoor worden fundamentele zaken niet aan de orde gesteld en komt het aan op grotere fondsen en organisaties die wel geld hebben om te procederen. Ik heb bijvoorbeeld cliënten die een zaak willen starten over het slavernijverleden, maar die daarvoor de middelen niet hebben. LegalCrowd zou voor hen een manier zijn om toch te kunnen procederen. Ik hoop ook dat LegalCrowd zich daarnaast richt op de kleine initiatieven die anders geen kans van slagen hebben."

Het hele interview vindt u via onderstaande link: 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.