De rechtbank Middelburg heeft vandaag uitspraak gedaan in de eerste bodemprocedure over de rechtmatigheid van de maatregel waardoor gezinshereniging wordt opgeschort met maximaal zes maanden.

De zaak ging om een politiek vluchteling uit Turkije en de gezinshereniging van zijn echtgenote en zeer jonge kinderen. Zij worden bijgestaan door advocate Eva Bezem. Uitstel van gezinshereniging, zoals door het kabinet afgesproken in de asieldeal, is volgens de rechtbank in strijd met zowel de Nederlandse wet, als Europese Richtlijnen en internationale mensenrechtenverdragen.

De beperking in kwestie ziet alleen op gezinshereniging van statushouders en niet op andere vormen van gezinshereniging. De rechtbank stelde echter vast dat het beperken van gezinshereniging alleen voor statushouders discriminerend is. De rechtbank heeft geoordeeld dat de staatssecretaris binnen één week alsnog de visa voor het gezin af moet geven, opdat zij zo snel mogelijk naar Nederland kunnen reizen om weer als gezin herenigd te worden

Zie hier meerdere nieuwsartikelen over de uitspraak:

De uitspraak van de rechtbank is hier beschikbaar.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.