Advocaat Göran Sluiter heeft vandaag namens zijn cliënten, de heer Hernandez en de NGO ‘SMX Collective’, aangifte gedaan tegen de Rabobank Groep. Cliënten willen middels de aangifte een strafrechtelijk onderzoek bewerkstelligen naar de praktijken van de Rabobank Groep in Calexico, met als doel de mensenrechten van de Mexicaanse bevolking te waarborgen.

De Rabobank Groep wordt beschuldigd van het structureel en voor langere tijd witwassen van winsten van Mexicaanse drugskartels. Hierdoor heeft de Rabobank Groep de drugskartels geholpen met het uitvoeren van misdrijven, waaronder ook misdrijven tegen de menselijkheid. De misdrijven vonden plaats bij een Rabobankfiliaal in Calexico, nabij de Mexicaanse grens, in de periode van 2002 tot en met 2015. De misdrijven waar de Rabobank van wordt beschuldigd vallen onder de artt. 420bis, 420ter, 420quater en 140 van het Wetboek van Strafrecht.

Achtergrond

Als belangrijke achtergrondinformatie voor deze aangifte moet worden opgemerkt dat de Mexicaanse drugskartels in de laatste twee decennia nog machtiger zijn geworden. Zij zijn verantwoordelijk voor systematische en zeer ernstige misdrijven. Een recent geopenbaard rapport van Open Justice Initiative omschrijft deze problematiek. Uit dit rapport blijkt dat de drugskartels in Mexico misdrijven tegen de menselijkheid hebben gepleegd.

Voor het goed functioneren van de organisatie vertrouwen drugskartels op witwaspraktijken. Door middel van witwassen kunnen drugskartels de illegaal verkregen winsten verbergen, om deze vervolgens te herinvesteren in criminele activiteiten. Derhalve zijn personen en bedrijven die geld van drugskartels witwassen ook schuldig aan de misdrijven die drugskartels plegen. Hieruit volgt dat de Rabobank Groep heeft deelgenomen aan één of meerdere criminele organisaties, i.e. de Mexicaanse drugskartels, die als doel hebben het plegen van zeer ernstige misdrijven, zoals moord en misdrijven tegen de menselijkheid.

Ondanks alle beschikbare informatie over de strafbare gedragingen van Mexicaanse drugskartels en waarschuwingen omtrent de niet adequate controle en supervisie binnen de Rabobank Groep, heeft de Rabobank Groep langdurig en structureel witgewassen. Het personeel dat betrokken was bij verdachte transacties is gereduceerd. De Rabobank Groep heeft deze beschuldigingen publiekelijk niet ontkend. Wat het handelen van de Rabobank Groep nog verwijtbaarder maakt, is het feit dat zij claimen sociaal maatschappelijk te ondernemen.

Er is rechtsmacht over het handelen van de Rabobank in Nederland, omdat Rabobank een Nederlandse bank is. In de Verenigde Staten loopt op dit moment al een zogeheten ‘grand jury’ onderzoek. Het Amerikaanse onderzoek zal zich waarschijnlijk niet richten op Nederlandse verdachten en zal waarschijnlijk ook niet de gevolgen voor de Mexicaanse bevolking omvatten. Om die redenen kan het Openbaar Ministerie niet wachten op de resultaten van het Amerikaanse onderzoek en is het instellen van een Nederlands strafrechtelijk onderzoek noodzakelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Göran Sluiter, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of + 31 20 344 6200.

Lees hier de aangifte en hier een samenvatting van de aangifte (in het Engels).

Zie ook:

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.