Op vrijdag 24 September 2021, 09:30 uur vindt op de rechtbank Den Haag de rechtszitting plaats in de procedure die mevrouw Scheele Gertsen en Bureau Clara Wichmann hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de onrechtmatige scheiding van ongehuwde moeders van hun kinderen in de periode 1956-1984. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse rechtbank zich zal buigen over de klacht van een afstandsmoeder tegen de Staat.

In 2020 documenteerden Trouw en Omroep Gelderland hoe in de periode 1956-1984 een systeem ontstond waarin ongehuwde moeders tegen hun wil van hun kinderen werden gescheiden. Daarnaast heeft Sarah Tekath een podcast geproduceerd over de geschiedenis van afstand en adoptie in Nederland. De vrouwen werden onvolledig en onjuist voorgelicht over hun rechten. Hen werd ingeprent dat het beter voor hun kind zou zijn als zij het zouden afstaan. Mogelijkheden die er waren om hen te ondersteunen hun kind zelf op te voeden werden voor hen verzwegen. En zij werden in strijd met de waarheid afgeschilderd als vrouwen die hun kind wilden noch konden opvoeden. Dit was ook het geval bij mevrouw Scheele-Gertsen. Daarbij heeft de Raad voor de Kinderbescherming namens de Staat een belangrijke rol gespeeld, door in strijd met de wet zijn bevoegdheden in te zetten op een wijze die bijdroeg aan de scheiding van moeders en kind. Mevrouw Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann worden in de procedure bijgestaan door Lisa-Marie Komp.

Helaas is de zitting vanwege de corona-maatregelen slechts beperkt toegankelijk voor publiek. Pers kan wel komen en dient zich daarvoor aan te melden bij de afdeling voorlichting van de rechtbank Den Haag. Voor diegenen die niet naar de rechtbank mogen komen is de zitting te volgen via deze livestream.

Zie ook:

Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.