Afgelopen zaterdag 19 juni berichtte het onderzoeksprogramma Argos over nieuwe ontwikkelingen in hun onderzoek naar de moord op Mola Nissi. Nissi werd in november 2017 voor de deur van zijn huis in Den Haag vermoord door nog onbekende schutters. Al snel na de moord rees het vermoeden dat Iran achter deze aanslag zat. In januari 2019 werden deze vermoedens bevestigd toen Nederland in Europees verband sancties instelde tegen Iran als vergelding op deze aanslag. Het strafrechtelijk onderzoek naar de precieze toedracht achter de moord loopt nog altijd. 

Uit onderzoek van Argos blijkt nu dat een Iraanse asielzoeker al voor de liquidatie van Nissi met de AIVD en IND heeft gesproken over een moordplan door de geheime dienst van Iran. De man zou naar eigen zeggen in opdracht van Iran naar Nederland zijn gekomen om de moord uit te voeren.

Namens de familie Nissi stelde advocate Barbara van Straaten de Nederlandse Staat in het najaar van vorig jaar aansprakelijk voor onder andere het nalaten om voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen om de veiligheid van Nissi te waarborgen. Nissi werd al jarenlang bedreigd en zijn familie stelt dat de Nederlandse Staat op de hoogte was van het zeer reeële veiligheidsrisico voor hem en meer had moeten doen om de aanslag te voorkomen. Minister Ollongren heeft de aansprakelijkheid inmiddels van de hand gewezen. De familie beraadt zich op verdere stappen. 

De uitzending van Argos is hier terug te luisteren. Ook EénVandaag besteedde aandacht aan de zaak. Die uitzending is hier terug te kijken. 

De familie wordt in deze zaak bijgestaan door advocate Barbara van Straaten. Eerder sprak zij ook al bij De Balie over deze zaak.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.