De Rechtbank Rotterdam heeft vandaag een Syrische verdachte integraal vrijgesproken van deelneming aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie beschuldigde de man aanvankelijk ervan tussen 2013 en 2016 deel te hebben uitgemaakt van de strijdgroep Ahrar al-Sham. Deze organisatie is door de Nederlandse rechter eerder als een terroristische groepering beoordeeld. Na het pleidooi van de advocaat besloot het Openbaar Ministerie echter vrijspraak te vragen. 

Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat de mab geweld heeft gebruikt en is er ook geen bewijs dat hij de ideologie van Ahrar al-Sham steunt en uitdraagt. De rechtbank oordeelt dat de man wel is gaan wachtlopen om zijn familie te beschermen tegen de terreur van het regime van president Assad. Maar, 'het beschermen van eigen huis en haard tegen terreur kan en mag geen terrorisme heten', aldus de rechtbank. 

De man werd in deze zaak bijgestaan door advocate Frederieke Dölle

De uitspraak vindt u hier.

 

Zie ook:

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.