Amsterdam, 18 december 2017 - Op 15 december 2017 heeft de Rechtbank Den Haag de van oorlogsmidaden verdachte Eshetu A. tot levenslang veroordeeld. Eshetu A. was een belangrijke vertegenwoordiger van het zogenaamde 'Derg regime' dat in de jaren '70 een schrikbewind uitvoerde in Ethiopië. De rechtbank achtte onder andere bewezen dat in een politiekamp genaamd Debre Marcos gruwelijke martelingen hebben plaatsgevonden. Gevangenen werden onder onmenselijke omstandigheden opgesloten en jarenlang zonder vorm van proces gevangen gehouden. Ook stelde de rechtbank vast dat 75 gevangen door ophanging zijn vermoord. 

Als hoogste Derg-gezaghebber in de provincie Gojjam, werd de verdachte verantwoordelijk gehouden voor deze misdaden. De verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven, waaronder onmenselijke behandeling, marteling, arbitraire detentie en moord. 

Göran Sluiter en Barbara van Straaten traden in deze zaak op namens zes benadeelde partijen en dienden ook namens hen een schadevergoeding in. Deze schadevergoeding werd door de rechtbank voor vijf partijen toegewezen. Cliënten zijn zeer verheugd met de uitspraak en danken de Nederlandse politie en justitie voor al hun inspanningen om de verdachte berecht te krijgen. 

Op dit moment is niet bekend of verdachte of OM in hoger beroep gaan.

Voor meer niewsberichten over deze zaak: 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.