Laura H. heeft besloten geen beroep in te stellen tegen het vonnis van de rechtbank in Rotterdam van maandag 13 november 2017. De straf die de rechtbank haar oplegde heeft Laura H. al in voorarrest uitgezeten. Zij hoeft dus niet terug naar de gevangenis.

Het openbaar ministerie heeft de advocaat van Laura H. laten weten ook af te zien van hoger beroep.

Laura H.: "Ik ben absoluut onschuldig. Ik ben nooit iets slechts van plan geweest, maar vooral heel dom. En ik heb er grote spijt van, vooral voor mijn kinderen, die ik in Syrië en Irak in groot gevaar heb gebracht.”

Hoewel Laura H. zich niet in de veroordeling kan vinden, gaat zij niet in hoger beroep omdat de druk van een nieuw proces te groot is. Ze wil zich nu concentreren op haar leven in Nederland, en dat van haar kinderen.

De manier waarop in Nederland met haar is omgegaan verdient volgens Laura H. en haar vader geen schoonheidsprijs.

Laura H.: "De Nederlandse overheid wist dat ik daar weg wilde. Ze waren op de hoogte van alle pogingen die ik heb gedaan om te ontsnappen. Daar heeft de rechtbank helemaal geen rekening mee gehouden. Als vrouw heb je daar weinig keus, als je wilt overleven. Ik heb mij ex-partner daar nooit willen steunen. Ik heb zelfs in Irak geprobeerd van hem te scheiden.”

De vader van Laura H.: "Ik had echt geen ballonnen voor haar verwacht op Schiphol, maar een jaar op de terroristenafdeling in Vught is echt onvoorstelbaar, te midden van de mensen waar ze juist voor is gevlucht. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er vooral sprake was van een politieke zaak. Er moest een voorbeeld worden gesteld. Laura moest hoe dan ook worden veroordeeld. De overheid is als de dood voor toekomstige terugkeerders."Over de toekomst zegt Laura H.: "Ik ga een pittige tijd tegemoet. Zeker ook door de manier waarop ik door het openbaar ministerie ben neergezet. Mensen kijken raar tegen mij aan en dat snap ik. Toch ben ik vol goede moed en ga ik mijn kinderen op eigen kracht en met de liefde en steun van mijn familie een mooie toekomst bieden, in Nederland. Met mijn  ervaringen wil ik ook nog aan de slag. Ik denk dat ik andere jongeren kan helpen om te voorkomen dat ze dezelfde fouten maken als ik.”

Voor vragen kunt u contact opnemen met de advocaat van Laura H., Michiel Pestman.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.