De verdediging van Laura H. heeft afgelopen vrijdag een klacht ingediend bij het Ministerie van Justitie tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De klacht ziet op het optreden van de NCTV met betrekking tot het Familiesteunpunt Radicalisering, dat zorg verleent aan familieleden van (potentieel) radicaliserende jongeren en uitreizigers. De verdediging stelt dat de NCTV het Familiesteunpunt aanstuurt, en daarin onbehoorlijk en onzorgvuldig heeft gehandeld. Zo heeft het Familiesteunpunt onder andere de eigen richtlijnen geschonden door de familie te adviseren bij de geplande terugkeer van Laura. De verdediging stelt dat door deze advisering het leven van cliënte, en dat van haar kinderen, ernstig in gevaar is gebracht. Daarnaast heeft het Familiesteunpunt vertrouwelijke informatie vanuit Laura en haar familie doorgespeeld aan de NCTV, wederom tegen de eigen richtlijnen in.

De inhoudelijke behandeling in de strafzaak tegen Laura H is op 13 oktober afgerond, na het pleidooi van de verdediging. De rol die het NCTV en het Familiesteunpunt  hebben gespeeld in de bewijslevering tegen Laura H, was voor de verdediging aanleiding om niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie te eisen.

Laura H. wordt in de strafzaak bijgestaan door Michiel Pestman. De klachtprocedure tegen de NCTV wordt behandeld door Frederieke Dölle.

Voor verdere berichtgeving in het NRC over dit onderwerp, zie hier.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.