Na acht jaar procederen, heeft de Internationale Politieorganisatie Interpol vandaag de zogenoemde ‘Red Notice’ uitgevaardigd door de Azerbeidzjaanse regering tegen de heer A. Samadov, opgeheven. Een Red Notice is een arrestatiebevel met wereldwijd bereik, afgegeven door Interpol op verzoek van één van de staten aangesloten bij de internationale politieorganisatie.

Samadov is een politieke dissident uit Azerbeidzjan en een door de UNHCR erkend vluchteling. Hij woont in Nederland sinds 2008. Tot vandaag kon hij het grondgebied van Nederland niet verlaten zonder te worden aangehouden met het oog op uitlevering naar Azerbeidzjan, precies het land waartegen hij internationale bescherming nodig heeft.

Samadovs advocaat, Tomasz Kodrzycki, was erg blij met de beslissing van Interpol: "Na een acht jaar durende juridische strijd tegen Interpol komt de kafkaëske nachtmerrie van mijn cliënt nu tot een einde. Een Red Notice wordt door velen in de internationale juridische gemeenschap gezien als een instrument dat zeer gevoelig is voor misbruik door staten met een slechte track record op het gebied van mensenrechten. Het recent genomen besluit geeft hoop dat Interpol zijn verantwoordelijkheid gaat nemen voor het beschermen van burgers tegen misbruik van Interpols wereldwijde bereik door bepaalde staten."

Naast de procedure tegen Interpol zelf heeft Kodrzycki een klacht ingediend tegen Azerbeidzjan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze procedure loopt nog.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.