Tijdens een persconferentie op 22 januari 2015 in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, riep prof. Göran Sluiter, advocaat bij Prakken d’Oliveira, op tot vervolging bij het Internationaal Strafhof (ICC) van de Nigeriaanse generaal en presidentieel kandidaat Muhammadu Buhari, wegens verkiezingsgeweld in 2011. Prof. Sluiter treedt op namens the Nothern Coalition for Democracy and Justice (een Nigeriaans consortium van NGO’s).

Prof. Sluiter kondigde tevens de ophanden zijnde aangifte tegen Buhari bij de Office of the Prosecutor van het ICC aan. In de aangifte wordt het bewijs tegen Buhari ten aanzien van het verkiezingsgeweld in detail uiteengezet. Dat geweld kostte meer dan 800 onschuldige slachtoffers het leven en resulteerde in de ontheemding van ongeveer 65.000 mensen. De opruiende uitspraken van Buhari - waarin werd verwezen naar ‘doden’ en ‘lynchen’ - veroorzaakte het post-verkiezingsgeweld en kwam neer op verschillende misdaden tegen de menselijkheid die binnen de rechtsmacht van het ICC liggen.

Tijdens de persconferentie, die door een groot aantal internationale- en Nigeriaanse media werd bijgewoond, maakte prof. Sluiter vergelijkingen met lopende ICC-zaken over verkiezingsgeweld, namelijk ten aanzien van Kenia en Ivoorkust. Hij verklaarde dat het verkiezingsgeweld in Nigeria in 2011 minstens van dezelfde ernst was. Daarnaast, sprak hij namens the Northern Coalition for Democracy and Justice de hoop uit dat de mogelijkheid van ICC-onderzoeken naar alle vormen van verkiezingsgeweld die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid, een afwerend en positief effect zal hebben op de 2015-verkiezingen. Die verkiezingen moeten vrij, eerlijk en bovenal vreedzaam zijn.

Zie tevens:

  • Associated Press: 'ICC lawyer, activists accuse Nigeria's Buhari of violence' (22 January 2015) (link and PDF)
Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.