Een belangrijke getuige in de strafzaak bij het Internationaal Strafhof tegen de Keniaanse vicepremier Ruto heeft gedwongen moeten onderduiken, zeggen zijn advocaten Göran Sluiter en Michiel Pestman.

De getuige en zijn gezin, die allen asiel hebben in Nederland, zijn bedreigd in verband met een eventueel belastende verklaring tegen verdachte vicepresident Ruto van Kenia die de getuige zou kunnen afleggen. De getuige vreest voor zichzelf en zijn gezin en wenst geen verklaring af te leggen.

De Nederlandse rechter-commissaris in Den Haag, die uitvoering geeft aan het verzoek van het Internationaal Strafhof de getuige te horen, dreigt nu, ondanks de bedreigingen, de getuige te gijzelen als hij niet wil getuigen.

Advocaat Pestman: "Nu wordt hij en zijn familie alleen maar in gevaar gebracht door hem te dwingen te praten. Dat is echt onaanvaardbaar."

Het gevaar is niet uit de lucht gegegrepen. In dezelfde zaak bij het Internationaal strafhof werd een andere getuige, Meshack Yebei, rond de jaarwisseling dood gevonden in een rivier, nadat hij in Kenia was ontvoerd. Volgens lokale media was onder meer zijn tong uit zijn mond gesneden en was hij door zijn hoofd geschoten.

Klik hier voor het artikel hierover op nu.nl.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.