Mohamedou Ould Slahi, de Mauritaanse schrijver die veertien jaar zonder aanklacht of proces op Guantánamo Bay gevangen heeft gezeten, heeft eindelijk een verblijfsvergunning gekregen van de IND.

Eerder werd het besluit op zijn verblijfsaanvraag telkens uitgesteld door de IND omdat er een SIS-signalering op zijn naam stond, opgelegd door Duitsland. Toch heeft de IND nu besloten een gecombineerde werk- en verblijfsvergunning (gvva) af te geven ondanks het bestaan van die signalering.

In zijn verblijfsprocedure werd Slahi bijgestaan door Eva Bezem. Zij heeft aangevoerd bij de IND dat de Duitse signalering gestaafd was op verouderde, onjuiste informatie over zijn vermeende betrokkenheid bij terroristische aanslagen. Het was nu juist door die informatie dat hij destijds ten onrechte op Guantánamo Bay vast heeft gezeten voor de duur van 14 jaar.

Slahi stelde zich op het standpunt dat deze signalering niet in de weg kon staan aan de afgifte van een inreisvisum en een verblijfsvergunning voor Nederland. De IND heeft dit standpunt nu gevolgd.

Het doel van zijn verblijf zal m.n. zijn om gedurende één jaar te werken als writer-in-residence bij het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni. Ook zal hij o.a. met De Balie langs mbo-opleidingen trekken om met leerlingen te spreken over het concept vrijheid, om zo ook jongeren bewust te maken van wat vrijheid precies inhoudt.

Een recent artikel van de Volkskrant over deze zaak vindt u hier.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.