Op 4 augustus jl. was de eerste pro forma zitting in het grootschalige onderzoek van politie en justitie naar de vermeende steun door Tamils in Nederland aan de LTTE (de 'Tamil Tijgers'). Tijdens de pro forma zitting heeft Victor Koppe, advocaat van een aantal verdachten, het politieke karakter aangekaart van de plaatsing van de LTTE op de Europese Sanctielijst.

Verder heeft hij stilgestaan bij het feit dat de Verenigde Naties zich recentelijk heeft teruggetrokken uit Sri Lanka wegens de weigering van de regering mee te werken aan een onderzoek naar oorlogsmisdaden. Opvallend is dat de Sri Lankaanse regering ondanks de aanhoudende mensenrechtenschendingen wel aanwezig is geweest bij overleg van Eurojust en Europol over de internationale aanpak van de LTTE.

Naast onderzoek in Nederland vinden er onderzoeken plaats in onder andere Engeland, Frankrijk, Duitsland, Australië en Canada. Van de vijf verdachten die nu worden vervolgd zitten er nog twee vast. In een later stadium zullen mogelijk de overige 25 verdachten worden vervolgd.

Lees hier de pleitnota die Victor Koppe ter zitting uitsprak.

Bijlagen

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.