Amsterdam, 9 september 2010 - Vandaag heeft het Gerecht van de Europese Unie uitspraak gedaan in de zaak Al-Aqsa. Volgens het Gerecht deugt de plaatsing van de Raad van de Europese Unie Al-Aqsa op de Europese terrorisme-lijst niet: de tegoeden van de stichting Al-Aqsa zijn ten onrechte bevroren. Al-Aqsa liet zich in deze procedure bijstaan door advocaten Marieke van Eik en Michel Uiterwaal.

De hulporganisatie Al-Aqsa heeft zich jarenlang ingezet voor de bevordering van het welzijn van Palestijnen in onder meer Nederland, Israël en de bezette gebieden. Zij deed dit onder meer door ondersteuning te verlenen aan onderwijsinstellingen, humanitaire projecten uit te voeren ter ondersteuning van Palestijnse weeskinderen en projecten uit te voeren ter bevordering van de Palestijnse cultuur. Hieraan kwam in 2003 een einde toen de tegoeden van Al-Aqsa zijn bevroren door een besluit van de Ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken. De organisatie zou geld hebben gegeven aan instellingen die dit vervolgens weer aan de Palestijnse organisatie Hamas zouden hebben doorgesluisd.

De EU-regeringen gebruikten dit Nederlandse besluit, samen met een vonnis van de Haagse Kort Geding-rechter, voor de plaatsing op de zogenaamde EU-terrorismelijst. Daardoor werden onder meer de tegoeden van de stichting bevroren. Vlak na de plaatsing op de Europese lijst werd het Nederlandse sanctiebesluit ingetrokken.

Volgens de advocaten van Al-Aqsa, blijkt uit het arrest dat de stichting jarenlang ten onrechte op de terreurlijst heeft gestaan. 'Het Gerecht is heel duidelijk in het arrest: al sinds augustus 2003 is bevriezing van de tegoeden gebaseerd op een sanctiebesluit dat niet meer bestaat. Al die jaren had Al-Aqsa dus gewoon over haar tegoeden moeten kunnen beschikken,' aldus Marieke van Eik van Böhler advocaten. 'Al-Aqsa kon geen beroep meer instellen tegen het sanctiebesluit en had dus geen mogelijkheid zich te verweren tegen de EU-regeling.'

De volledige uitspraak is te bekijken via deze link.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.