Onze juridisch medewerker Fadi Saher Fahad heeft samen met prof. Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht aan de VU) een reconstructie gemaakt van het asielbeleid rondom Afghaanse medewerkers die voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt. Deze reconstructie werd onlangs gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

In het stuk schrijven Fahad en Spijkerboer hoe het drama van de mislukte evacuatie van Afghaanse medewerkers uit Kabul vorig jaar, voortkwam uit jarenlang nihilistisch asielbeleid. De reconstructie schetst een ontluisterend beeld van opeenvolgende staatssecretarissen die geen beslissing durfden te nemen om Afghaanse medewerkers (van bijvoorbeeld de Nederlandse militaire missie in Uruzgan) bescherming te bieden door hen en hun familie een asielstatus in Nederland te verlenen. Dit ondanks jarenlange waarschuwingen in ambtsberichten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waarin werd gewezen op de gevaren die Afghanen (en hun gezinnen) liepen indien zij met Europeanen samenwerkten. Voor bijvoorbeeld Frankrijk was dit reden om hun medewerkers al veel eerder actief te helpen om naar Frankrijk over te komen. De Nederlandse regering meende echter dat eenzelfde besluit in Nederland tot maatschappelijke onrust zou kunnen leiden en stelde het besluit daarom jarenlang uit. Totdat bleek dat het in de zomer van 2021, na de val van Kabul, te laat was. 

Deze week was in het nieuws dat een jaar later nog altijd bijna 500 Afghanen - voormalig medewerkers van Nederland en hun gezinnen - op evacuatie naar Nederland wachten. 

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.