Vandaag dient er een spoedverzoek bij de rechtbank Amsterdam om de voor morgen geplande uitzetting van Lili en Howick te verbieden. Flip Schüller, advocaat van Lili en Howick:

“Gisteren heeft een onafhankelijke psychiater in Armenië de moeder van Lili en Howick onderzocht, op verzoek van de voogdijinstantie Nidos. De arts concludeert dat de moeder moet worden opgenomen en voor zolang niet voor de kinderen kan zorgen. Zij is nu in afwachting van een plaats in de kliniek.

Dit is een belangrijk nieuw feit, aangezien de Raad voor de Kinderbescherming uitging van, in het ergste geval, een korte tijdelijke breuk tussen moeder en de kinderen en eventueel de tijdelijke opname in een weeshuis, als ze kinderen al niet direct kon ophalen op vliegveld. Ook de Raad van State ging hiervan uit bij het oordeel dat Lili en Howick konden worden uitgezet.1 Met deze nieuwe ontwikkeling moet ervan worden uitgegaan dat het om een scheiding van zeker zes maanden zou gaan. Voor de duur van die periode zouden Lili en Howick dan in een kindertehuis moeten verblijven.

Deze informatie komt bovenop andere ontwikkelingen waaruit steeds duidelijker blijkt wat de schade is voor de kinderen bij uitzetting, en dat er nog veel te weinig is geregeld om die schade te beperken. Zo heeft professor Scherder gesteld dat uitzetting zal leiden tot neurologische schade. Ook werd bekend dat er geen school is gevonden die de kinderen – die geen Armeens spreken – wil opnemen. Gisteren gaf de Kinderombudsman op grond van dit alles aan dat de uitzetting in strijd is met de fundamentele rechten van de kinderen.

Staatssecretaris Harbers heeft aangegeven hierin geen grond te zien om de uitzetting uit te stellen. Daarom is er, in het belang van de kinderen, geen andere mogelijkheid dan om aan de rechter te vragen om de uitzetting van morgen te verbieden. Dit verzoek zal vandaag worden behandeld; het tijdstip van de zitting is nog niet bekend.”

Vanwege de korte tijd is Schüller niet beschikbaar voor mediaverzoeken.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.