Op woensdag 26 januari 2022, 10:00 uur doet de rechtbank Den Haag uitspraak in de procedure die mevrouw Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat vanwege de onrechtmatige scheiding van ongehuwde moeders van hun kinderen in de periode 1956-1984. Dit is de eerste keer dat een Nederlandse rechtbank uitspraak doet in een klacht van een afstandsmoeder tegen de Staat.

  • Wie de uitspraak graag wil bijwonen kan zich daarvoor aanmelden door uiterlijk maandag, 24 januari 12:00 uur een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met "aanmelding uitspraak Scheele-Gertsen en BCW / Staat" in het onderwerp. Vanwege de corona maatregelen zijn er beperkte plekken beschikbaar. Het secretariaat zal de namen van de aangemelde personen in volgorde van binnenkomst aan de rechtbank doorgeven en u op 24 januari berichten of u de uitspraak al dan niet in persoon kunt bijwonen. Voor iedereen die de uitspraak niet in persoon kan bijwonen zal er een livestream zijn; de link zal op deze website gepubliceerd worden zodra die beschikbaar is.**
  • Pers dient zich zelf aan te melden bij de afdeling voorlichting van de rechtbank Den Haag.

** Update d.d. 21-01-2021: de link naar de livestream van deze zitting treft u >> HIER << 

Achtergrond
In 2020 documenteerden Trouw en Omroep Gelderland hoe er in de periode 1956-1984 een systeem ontstond waarin ongehuwde moeders tegen hun wil van hun kinderen werden gescheiden. Daarnaast heeft Sarah Tekath een podcast geproduceerd over de geschiedenis van afstand en adoptie in Nederland. De vrouwen werden onvolledig en onjuist voorgelicht over hun rechten. Hen werd ingeprent dat het beter voor hun kind zou zijn als zij het zouden afstaan. Mogelijkheden die er waren om hen te ondersteunen bij het zelf opvoeden van hun kind werden voor hen verzwegen. Zij werden tevens in strijd met de waarheid afgeschilderd als vrouwen die hun kind wilden noch konden opvoeden. Dit was ook het geval bij mevrouw Scheele-Gertsen. In 1968 kreeg zij een gezonde zoon die ze zelf wilde grootbrengen. Omdat ze destijds niet getrouwd was, werd zij echter als ongehuwde moeder gediscrimineerd. Onder druk van o.a. de Raad voor de Kinderbescherming moest ze haar zoontje afstaan ter adoptie.

Volgens het destijds toepasselijke recht, was de Nederlandse Staat verplicht om alleen in uitzondelijke gevallen te interveniëren in de relatie tussen moeder en kind. Daarenboven was de Staat  verplicht om moeder en kind te ondersteunen, zodat ze zoveel als mogelijk bij elkaar konden blijven. De Raad voor de Kinderbescherming heeft echter zijn bevoegdheden ingezet om mevrouw Scheele-Gertsen en haar zoon van elkaar te scheiden. Onder meer zette de Raad voor de Kinderbescherming haar onder druk door haar te vertellen dat het belang van haar zoon met zich meebracht dat zij van hem zou worden gescheiden. Echter, de scheiding van zijn moeder was in het geheel niet in zijn belang. Het gevolg ervan was dat hij bijna 3 jaar in een kindertehuis moest verblijven, als gevolg waarvan hij daar ernstig ziek werd. Aldus heeft het optreden van de Staat de belangen van zowel mevrouw Scheel-Gertsen als moeder geschaad, alsook de belangen van haar zoon. 

Duizenden andere vrouwen ondervonden hetzelfde lot. Zij gingen daardoor gebukt onder een leven vol schuldgevoelens, schaamte en angst. Bureau Clara Wichmann komt voor deze vrouwen op en eist dat hun leed door de rechtbank wordt erkend. ‘De Nederlandse Afstandsmoeder’, een stichting voor vrouwen die van hun kinderen zijn gescheiden, steunt de zaak ook.

Mevrouw Scheele-Gertsen en Bureau Clara Wichmann worden in de procedure bijgestaan door advocate Lisa-Marie Komp.

Zie ook:


Eerdere berichten

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.