Emiel heeft ruime ervaring met het bijstaan van (inter)nationale media, journalisten en human rights defenders in zaken die gaan over de vrijheid van meningsuiting. Die zaken draaien altijd om actuele thema’s zoals het vergeetrecht, desinformatie, ‘SLAPPs’ of het #metoo debat. Hij heeft bijzondere expertise op het gebied van klokkenluiders en (internationale) onderzoeksjournalistiek. Ook adviseert en procedeert hij regelmatig over het demonstratierecht, het auteursrecht en de Mediawet.
De praktijk van Emiel bestaat verder uit het voeren van procedures over maatschappelijke misstanden. Zo is hij momenteel betrokken bij een klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat en heeft hij enkele jaren geleden een zaak behandeld tegen de Europese Unie over de financiering van een project in Eritrea waar dwangarbeid werd gebruikt. Daarnaast heeft hij veel zaken behandeld over mensenrechten in de context van tech en het internet. Hij heeft ervaring met procederen voor de Nederlandse rechter, het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens en de verschillende VN-mechanismen.
Emiel heeft in Utrecht gestudeerd aan het University College Utrecht en is cum laude afgestudeerd in het internationaal publiekrecht. Tijdens zijn studie heeft hij enkele jaren gewerkt bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten in Utrecht. Hij geeft regelmatig lezingen en commentaar op actuele kwesties in de media. Naast advocaat is Emiel fervent hip hop fan, beatcreator en MC.
- Lid van de Focusgroep Eurazië Lawyers for Lawyers
- Lid van de Vereniging voor Media- en Communicatierecht (VMC)
- Redactielid Documentatierubriek Mediaforum
- Secretaris van de Stichting Eenzame Uitvaart
E.W. Jurjens, ‘Nieuwe richtlijn over bescherming klokkenluiders in de Europese Unie: inhoud en eerste analyse’, NTER 5-6/2020.
E.W. Jurjens, J.P. van den Brink, International Libel and Privacy Handbook (hoofdstuk Dutch Media Law), New York: LexisNexis, 2022.
E.W. Jurjens, Pushing The Limits of Law: The Special Tribunal for Lebanon in Context, Utrecht: Science Shop of Law 2010.
E.W. Jurjens en J.P. van den Brink, ‘Bescherming van klokkenluiders onder artikel 10 EVRM. Een blik op de Straatsburgse en Nederlandse jurisprudentie en een beoordeling van voorgestelde wetgeving’, NTM 2015/1, p. 36-61.
E.W. Jurjens en C. Flinterman, ‘Nederland en Irak: een Adequaat Volkenrechtelijk Mandaat?’, NJB 2007, nr. 33, p. 1728.
E. Stevens en E.W. Jurjens, ‘EU komt met maatregelen tegen ongefundeerde anti-media rechtszaken (‘SLAPPs’)’, Media Report 2022.
New York Times “Eritreans Sue E.U. Over Use of Forced Labor Back Home”
Algemeen Dagblad “’Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak”
NRC “Vrijgesproken? Dan moet Google dat wel laten zien”
NPO Radio 1 Dit is de Dag “Moet Ongehoord Nederland uit het omroepbestel worden geschrapt?”
NRC “Verzet tegen feest in Rijswijk vanwege 'de lange arm van het dictatoriaal bewind in Eritrea'”
NOS “’Uitspraak zaak Roddelpraat leidt niet tot meer zaken tegen juicekanalen’”
Bonaire
VPRO Bureau Buitenland “EU stopt met omstreden wegenbouwproject Eritrea”