Kamer Strafhof bevestigt jurisdictie over Palestina

Op 5 februari 2021 oordeelde de vooronderzoekskamer van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) dat Palestina partijstaat is bij het Statuut van het Internationaal Strafhof. In een meerderheidsuitspraak oordeelden de rechters dat het ICC territoriale jurisdictie heeft over de situatie in Palestina. Deze rechtsmacht strekt zich volgens de kamer uit over de door Israël sinds 1967 bezette gebieden, namelijk de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem).

De vooronderzoekskamer van het ICC bevestigt hiermee het verzoek van de hoofdaanklager van het ICC en van Prakken d’Oliveira.  Liesbeth Zegveld, advocaat bij Prakken d’Oliveira, vertegenwoordigt het dorp Khan al Amar aan de Westelijke Jordaanoever. Het dorp wordt bedreigd door Israël, dat het gebied wil koloniseren en in dat kader de bewoners wil deporteren en het dorp verwoesten.

Bijlagen

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.