Onlangs kreeg Syrië weer toegang tot de databases van Interpol. Dat betekent dat Syrië - op voet van gelijkwaardigheid - politiegegevens kan uitwisselen met andere landen. De NRC podcast Wereldmachten dook dieper in de organisatie en het systeem van Interpol. Zo zijn er voorbeelden van autocratische landen die misbruik maken van zogeheten red notices, een soort 'zwarte lijst' met gezochte misdadigers. Zij misbruiken deze lijst op zoek naar gevluchte dissidenten, activisten, journalisten of mensenrechtenverdedigers. 

Advocate Frederieke Dölle was te gast en werd geïnterviewd over wat mensen kunnen doen als de lange arm van een autoritair regime je leven op zijn kop gooit met een red notice. De aflevering is terug te luisteren via Spotify of de NRC Podcast website.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.