Het ziet er naar uit dat Palestijnen in Nederland in de nabije toekomst ofwel de ‘Palestijnse gebieden’, ofwel de ‘Palestijnse bezette gebieden’ als geboorteplaats kunnen registreren bij de aanvraag van officiële documenten in Nederland. Het Ministerie van Binnenlandse zaken liet recentelijk aan advocate Liesbeth Zegveld weten dat er aan een oplossing wordt gewerkt; naar verwachting kan er binnen nu en zes maanden iets geregeld worden.

Achtergrond

Op het moment wordt door de gemeentelijke basisadministratie (GBA) voor plaatsen in de bezette Palestijnse gebieden steeds onjuiste benamingen gehanteerd. Om een paar voorbeelden te noemen: het gebied waar Oost Jeruzalem ligt wordt ondermeer geregistreerd als ‘Jordanië’, ‘Israël’ of simpelweg ‘Onbekend’. Bethlehem (gelegen aan de Westelijke Jordaanoever in Palestijns bezet gebied) wordt bijvoorbeeld geduid als ‘Bethlehem onbekend’, ‘Bethlehem Internationaal Gebied’ of ‘Bethlehem Israël’. Wegens het aanhoudende conflict tussen Israël en Palestijnen is deze kwestie voor de circa 8.000 Palestijnen die woonachtig zijn in Nederland uiterst gevoelig.

Zegveld nam namens haar Palestijnse cliënt, Emiel de Bruijne, actie. In april van dit jaar verzocht zij het Ministerie van Binnenlandse zaken om te bewerkstelligen dat in de officiële documenten van haar cliënt ‘Palestina’ althans ‘(bezette) Palestijnse Gebieden’ als geboorteland/-gebied kon worden vermeld. Volgens Zegveld is het recht op nationaliteit en identiteit onderdeel van het recht op privéleven. Cliënt en de Palestijnse gemeenschap in het algemeen zetten zich in voor de verwezenlijking van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar Palestijns grondgebied. Identiteit en nationaliteit spelen hierbij een essentiële rol. Een correcte weergave van zijn geboortegebied in officiële documenten als identiteitsbewijzen en geboorteakte is dan ook van grote betekenis.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.