Vandaag vond de tweede regiezitting plaats in de Tamil Tijgers-zaak in de speciale WIM-kamer van de rechtbank Den Haag. De verdachten staan terecht voor deelname en steun aan de Liberation Tigers of Tamil Eelam (hierna: LTTE), een organisatie die door de Europese Unie is aangewezen als terroristische organisatie. Ter zitting presenteerden Victor Koppe en Tamara Buruma, advocaten van één van de verdachten, het beroep dat begin april namens de LTTE is ingediend bij het Europese Hof van Justitie tegen de aanwijzing van de LTTE als terroristische organisatie. De verdediging benadrukte het politieke karakter van de zaak, het recht van zelfbeschikking van de Tamil bevolking wordt gefrustreerd wanneer andere landen zich bemoeien met het conflict door één van de partijen te berechten voor terrorisme.

Verder werden enige aanvullende onderzoekswensen van de verdediging bekend gemaakt, met name getuigen die duidelijkheid kunnen bieden omtrent het ambstbericht van de AIVD dat de directe aanleiding was voor dit onderzoek.

De gevraagde getuigen werden in het tussenvonnis van de rechtbank, dat op dezelfde dag bekend werd gemaakt, toegewezen. Ook besliste de rechtbank om de voorlopige hechtenis van twee verdachten, waaronder de cliënt van Koppe en Buruma, te verlengen tot de volgende regiezitting op 8 juli 2011. De inhoudelijke behandeling van de zaak dient op 15 september te beginnen.

Lees hier de pleitnota, en hier het persbericht van 23 januari 2011.

Deel dit bericht via

Heeft u een vraag?

Lees in onze privacy verklaring hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens.

Prakken d’Oliveira is een advocatenkantoor met expertise in en ervaring met asielrecht en regulier vreemdelingenrecht, Europees recht, bestuursrecht, (internationaal) strafrecht en mensenrechten. Onze advocaten verlenen advies en procederen in bezwaar bij de IND of de CTIVD, of voor rechtbank, gerechtshof, de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, in cassatie voor de Hoge Raad, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU), de Verdragscomités van de Verenigde Naties, het Internationaal Strafhof (ICC) en diverse internationale tribunalen.